Προσοχή στους απατεώνες!

Προσοχή στους απατεώνες!

Μην εμπιστεύεστε ενδιαφερόμενους που σας προσφέρουν μεγαλύτερο αντίτιμο ή ζητούν να στείλετε τα μεταφορικά.

Επιτήδειοι τηλεφωνούν σε ανυποψίαστους πωλητές και με πρόφαση ότι ενδιαφέρονται να αγοράσουν άμεσα το προς πώληση προϊόν, ζητούν από τα θύματα τους να τους δώσουν είτε τα στοιχεία της κάρτας τους είτε τους κωδικούς του e-banking τους και τους κωδικούς μίας χρήσης (OTP) που λαμβάνουν εκείνη την στιγμή στο κινητό τους ώστε δήθεν να τους καταθέσουν/βάλουν τα χρήματα.

Άλλες φορές πάλι οι ανυποψίαστοι πωλητές, πείθονται από τους δράστες ότι :

  • είτε έχουν ήδη εξοφληθεί για το προϊόν που πούλησαν, κυρίως με το να τους επιδεικνύουν πλαστή βεβαίωση μεταφοράς εμβασμάτων.
  • είτε ότι δήθεν εκ παραδρομής τους έχουν καταθέσει μεγαλύτερο χρηματικό ποσό και ζητούν την επιστροφή της διαφοράς. Συνήθως ισχυρίζονται ότι κατά την πληκτρολόγηση του ποσού «πάτησαν κατά λάθος» ένα μηδενικό παραπάνω και αντί π.χ. για 800 ευρώ κατέθεσαν 8.000. Και σε αυτή την περίπτωση για να αποδείξουν τον ισχυρισμό τους, αποστέλλουν πλαστό αποδεικτικό της κατάθεσης χρημάτων.

Τι πρέπει να προσέχετε

  • Μην αποκαλύπτετε για κανέναν λόγο (ακόμη και με την πρόφαση ότι έτσι θα μπορέσουν να σας καταθέσουν τα χρήματα) σε τρίτους τους κωδικούς πρόσβασής σας στο e-banking, τους κωδικούς μίας χρήσης (OTP) που λαμβάνετε μέσω SMS/Viber, τα στοιχεία της κάρτας σας καθώς και τα προσωπικά και οικονομικά σας στοιχεία. Αρκεί να τους δώσετε μόνο τον λογαριασμό IBAN σας.
  • Να ελέγχετε την κίνηση των λογαριασμών σας για το ακριβές ποσό το οποίο σας έχει πιστωθεί από τον αγοραστή. Μην βασίζεστε μόνο σε τυχόν αποδείξεις κατάθεσης που σας προσκομίζει ο αγοραστής.

Το Noiz αναλαμβάνει την συλλογή, επεξεργασία και διανομή του περιεχομένου του. Δεν εγγυάται όμως για την ορθότητα, την πληρότητα ή και την διαθεσιμότητα των περιεχομένων των αγγελιών. Κατόπιν τούτων ο επισκέπτης χρησιμοποιεί τις παρεχόμενες υπηρεσίες/πληροφορίες του Noiz με δική του πρωτοβουλία, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και την σχετική ευθύνη διασταύρωσης των εν λόγω πληροφοριών. Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες αποτελούν μια προσφορά στον επισκέπτη και δεν δύνανται σε καμία περίπτωση να εκληφθούν ως έγκυρες πληροφορίες ή και συμβουλές ούτε υποκρύπτουν προτροπή για την τέλεση συγκεκριμένων πράξεων (π.χ. αγοράς, κ.λπ.).

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση απόπειρας

Σε περίπτωση που πέσετε θύμα απάτης θα πρέπει να απευθυνθείτε στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ή να καλέσετε το 11188.

Σχετικά άρθρα:



    • Related Articles

    • Όροι χρήσης της πλατφόρμας αγγελιών

      • Η τιμή είναι απαραίτητη στο σχετικό πεδίο, εκτός και αν αφορά μόνο ανταλλαγή. Δεν πρέπει να διαφέρει η τιμή που πουλάτε από την αναγραφόμενη. • Μην επαναλαμβάνετε την ίδια αγγελία πριν την λήξη της. Οταν η αγγελία απενεργοποιηθεί σε 12 μέρες απο τη ...
    • Κανονισμοί του forum

      Οι διαχειριστές και οι συντονιστές προσπαθούν να διατηρούν το περιεχόμενο του Noiz.gr καθαρό από μεμπτό περιεχόμενο επεμβαίνοντας και ενίοτε διαγράφοντας το. Επειδή όμως είναι αδύνατο να ελέγχονται όλα τα μηνύματα που αναρτώνται, γι' αυτό αποδέχεστε ...